İçeriğe geç

Beşe Ne Demek Osmanlıca

Beşe ne demektir?

Hüseyin Hüsameddin’e göre, Türkmen dilinde “beşe” kelimesi “mutlu, gülümseyen, beşûş, gülen kişi” anlamına gelir. Türkler ve Türkmenler büyük kardeşe “ağa” derler. Ne Anadolu ne de Rumeli Türkleri büyük kardeşe “beşe” dememiştir.

Bevar ne demek Osmanlıca?

(ﺑﻮﺍﺭ) i. (Ar. bevār) yok olmak, ölmek, mahvolmak. “Dârü’l-bevar: cehennem.”

Vire ne demek Osmanlıca?

i. (Slav dillerinden) kale vb. Müstahkem bir yerin düşmana teslim olması: Kâfir askerlerin sıkıntıya düşüp Vira (Naîmâ) sancağını çekmeleri.

Osmanlıca esbab ne demek?

i. (ar. esbāb “sebepler” ve mūcibe “gerektiren şey” ve esbāb-ı mūcibe) Zorunlu sebep, gerekçelendirme: Halifeye sebepler soruldu.

Beşe kimdir?

Bese Hozat (d. 12 Kasım 1978, Hozat), kod adı Hülya Oran, PKK’nın en üst düzey yöneticilerinden biri ve Cemil Bayık’la birlikte KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı. Hülya Oran, 12 Kasım 1978’de Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Türktanır köyünde dokuz çocuklu Kürt Hasan-Geyik çiftinin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

Osman Beşe kimdir?

1- Osman Beşe yeniçeridir ve Marya adında bir kızı evlat edinmiştir. 2- Marya Hristiyandır. 3- Osman Beşe yetişkin kızını Dilehor köyünden Nikola ile evlendirmiştir. 4- Marya ölmüştür.

Bâdiye ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما‎ (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة‎ (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما‎ (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.

Mahdar ne demek?

Sözlükte “bulunma yeri, barış” anlamlarına gelen mahzûr kelimesi, fıkıh literatüründe “tarafların ve şahitlerinin hâkim huzurunda bir dava hakkında sundukları bilgi ve delillerin, ikrar, yemin veya inkârların yazıldığı belge ve defter” anlamında kullanılmaktadır.

Enbiye ne demek Osmanlıca?

(Osmanlı dönemi) Peygamberlerin sonuncusu Hz.

Vafire ne demek Osmanlıca?

(ﻭﻓﻴﺮ) sıf. (Ar. vefiret, vefir, “bol olmak” kelimesinden) Çok, bol, vâfir: “Nakd-i vefir.” Sözü tamamladı ve tekrar etkili oldu / Bû Hüreyre’nin doğum tarihi vefîr’di (Sâlim Tezkire). Vefîre (ﻭﻓﻴﺮﻩ) sıf. Cümlelerde aynı anlamı taşıyan vefir kelimesinin belirsiz biçimi: “Emvâl-i vefîre.” “Sinîn-i vefîre: Uzun yıllar, uzun yıllar.”

Evtar ne demek Osmanlıca?

(ﺍﻭﺗﺎﺭ) i. (Ar. ve “kiriş”in çoğulu evtār’dır) teller, kirişler: Nedir, iş-âbâd-ı bülend ol kasr-ı âlî kim / Kader çeng olurdu bezmine olsaydı, o evtâr ( Nef’î). Bazen de evtâr-ı şi’r nâhûn-ı kazayı bozar (Tevfik Fikret).

Rehvar ne demek Osmanlıca?

1. Titremeden yürüyen dağ: Dilden dîne giden yol kalmadı / Nâbî rahmetinde nefsin rehberini yorduk.

Bahir ne demek Osmanlıca?

Bahir (bahr ve çoğulu buhûr), “deniz; büyük nehir ve suyun bol miktarda toplandığı yer, vb.” anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Anlamı. Terim olarak anlamını, birçok ve farklı ölçüleri içerdiği ve temsil ettiği için kazanmış olmalı. Bu anlamda ve terminoloji olarak, Bahir için çeşitli eşanlamlılar kullanılmıştır.

Birr ne demek Osmanlıca?

Yine, “berr” denildiğinde, ilk önce “genişlik ve genişlik” akla gelir ve el-Birr kelimesi “el-berr”e işaret eder. Bu durumda, türetildiği kelimenin anlamlarını da içeren “birr”, iyilik, iyilikseverlik ve iyilik yapmada genişlik anlamına gelir. Bu anlamda, kelime Allah için de kullanılır.

Gebr ne demek Osmanlıca?

“Kâfir”, Türkçe’de gayrimüslimler için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Farsça gebr kelimesinden Türkçe’ye geçmiş ve gayrimüslimleri, özellikle de Yunanlıları tanımlamak için kullanılmıştır.

Beşaret vermek ne demek?

Besharet (Arapça: البشارة) iyi haber, müjde anlamına gelen bir kelimedir ve dini terminolojide, Meryem’in melek Cebrail tarafından İsa’nın doğumu hakkında önceden bilgilendirildiği olaya verilen isimdir. Bu olaya “Meryem Ana” da denir.

Beşey ne demek?

Besey ismi özellikle özellikleri bakımından duygusal ve şefkatli olarak tanımlanmaktadır. Besey ismi sadık, arkadaş canlısı ve evli bir isim olarak kullanılmaktadır. Her ismin kendine özgü bir enerjisi ve anlamı vardır. Besey isminin anlamı olumlu olarak değerlendirilmektedir.

Ali Beşe kimdir?

Gaziantep ileri gelenlerinden Ali Beşe, aynı zamanda Cemil Alevli’nin amcasıdır.

Besse nedir?

besse: Çirkin, ucube. beshbetar: Çok kötü, çok kötü.

Tavsiyeli Bağlantılar: Çatlak Incir Ne Demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Orta Boylu Escort